Papa Francisc și-a exprimat, vineri, înțelegerea și sprijinul moral față de „numeroșii tineri” care „nu mai au încredere în instituțiile politice” corupte și față de cei care „își pierd credința” din cauza unor preoți mediocri care nu respectă Evanghelia, relatează AFP.
Pe plaja Copacabana, Papa s-a alăturat ceremoniei Via Crucis, Drumul Crucii, unul dintre momentele importante ale Zilelor Mondiale ale Tineretului, în prezența a sute de mii de tineri care își strigau entuziasmul la trecerea mașinii sale.
„Purtându-și crucea sa”, a declarat grav Papa, Iisus „este una cu numeroșii tineri care nu mai au încredere în instituțiile politice, deoarece văd în ele egoism și corupție”.
Aceasta este o aluzie la toți cei care, la toate latitudinile și nu numai în Brazilia, sunt dezgustați de clasa lor politică și de promisiunile false.
Iisus, a adăugat el, este una cu cei care „și-au pierdut credința în Biserică și chiar în Dumnezeu din cauza incoerenței creștinilor și a miniștrilor Evangheliei”.
Francisc, care a fost ales pentru a reforma Biserica, a făcut referire la scandalurile provocate de toți membrii clerului care fac contrariul a ceea ce propovăduiește Evanghelia (pedofilie, corupție, aroganță, mondenitate etc).
El a făcut apel la „curaj” și a asigurat tinerii că Christos, „purtându-și crucea, parcurge drumurile noastre pentru a lua asupra lui temerile noastre, problemele noastre, suferințele noastre, chiar și pe cele mai profunde”.
„Cu crucea sa, Iisus este una cu tăcerea victimelor violenței care nu pot striga, mai ales cei nevinovați și cei care sunt fără apărare”, a afirmat el.
„Iisus se alătură familiilor în dificultate, celor care plâng moartea copiilor lor sau care suferă văzându-i pradă paradisurilor artificiale precum drogul”.
„Iisus este, de asemenea, una cu toate persoanele care suferă de foame într-o lume care în fiecare zi aruncă la gunoi tone de mâncare”, a adăugat Papa, reluând una dintre acuzațiile recurente la adresa societății „trierii și a deșeurilor”.
Grație crucii sale, a adăugat el, „Iisus este una cu cel persecutat din cauza religiei sale, a ideilor sale sau a simplei culori a pielii”.
Papa a subliniat că „primul nume dat Braziliei este cel de Pământ al Sfintei Cruci”. „Crucea a fost plantată nu numai pe plajă, în urmă cu peste cinci secole, ci și în istorie, în inima și în viața poporului brazilian”.:
Evocând diversele reacții polisibile la suferințele altora, Francisc i-a întrebat pe tinerii catolici: „cu cine te identifici tu?”, enumerând numeroase personaje care, potrivit Evagheliei, au fost martori ai suferinței lui Christos, unii solidari, alții îndepărtându-se de el.
„Putem fi și noi ca (guvernatorul roman) Pilat care nu a avut curajul să meargă împotriva curentului pentru a salva viața lui Iisus”.